Metode

Begrebet konjunkturstatistik omfatter de måneds- og kvartalsstatistikker, der anvendes ved vurdering og analyse af konjunktursituationen i et land.

Den foreliggende konjunkturstatistik præsenter en række konjunkturindikatorer, som har til formål at tegne et billede af den aktuelle økonomiske udvikling i Grønland. Konjunkturstatistikken skal supplere nationalregnskabet ved at give en hurtig indikation af udviklingen i nationalregnskabets hovedstørrelser: Produktion, privat og offentligt forbrug, investering og udenrigshandel. Udover funktionen som indikator har de fleste af konjunkturstatistikkerne interesse til belysning af sit eget område.

 

Beskrivelsen af den aktuelle konjunkturudvikling sker ud fra bevægelserne i de centrale økonomiske indikatorer. Indikatorerne kan ikke direkte sige noget om baggrunden for udviklingen i konjunkturerne, men såfremt Grønlands Statistik har kendskab til ændringer i lovgivning eller andet, der må formodes at have væsentlig indflydelse på udviklingen i indikatorerne, vil det blive nævnt i den medfølgende tekst.

 

Følgende data er medtaget i konjunkturstatistikken:

 

·       Detailhandelens omsætning

·       Godsmængder

·       Ud- og indlån for banker, ultimobalance

·       Obligationsrestgæld, ultimobalance

·       Afregnede indkomstskatter

·       Indførselsafgifter/Stempelafgifter

·       Restancer til det offentlige

·       Landskasses Likviditet

·       Anlægs- og renoveringsfonden